stepinacmediji  stepinacmediji2stepinacmediji1 stepinacmediji4

 

Ovo su samo neki od, možemo slobodno reći, senzacionalističkih naslova koji su se pojavili u tiskovinama i na raznoraznim portalima otkada se saznalo da je Papa Franjo predložio osnivanje komisije između HBK i SPC koja bi se bavila “slučajem Stepinac”.

Da, senzacionalistički su naslovi, ali izgleda odgovaraju stavovima vjernika u Hrvatskoj. Barem onih koji imaju pristup internetu.

“Hrvatska Crkva opravdano postavlja pitanja glede Stepinčeve kanonizacije”, “Je li ovaj Bergoglio išta zna o velikosrpskoj mitomaniji?”, “Zašto Papa traži odobrenje od SPC?” nizali su se komentari na društvenim mrežama -od čuđenja do vrijeđanja.

Portal katoličkih teologa čak je otišao toliko daleko i napisao da su “gotovo svi” hrvatski biskupi spremni predati svoje ostavke Papi Franji zbog zaustavljanja proglašenja blaženog kardinala svetim.

Autor članka, pretpostavljam jedan od tih katoličkih teologa, nastavlja: “Takvo je papino postupanje krajnje protivno duhu kolegijalnosti katoličkih pastira, a da bratstvo ne spominjemo“. O tome koliko ovaj autor ne shvaća odnose unutar Crkve i papin primat bolje da ne govorim.

Čak je i Vijeće HBK za ekumenizam i dijalog izrazilo svoju zabrinutost “da ovaj slučaj odgode proglašenja svetim bl. Alojzija ne dovede do pogoršanja dobrih ekumenskih odnosa, prije svega između Katoličke Crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne Crkve“. Zar kanonizacija nije upravo odgođena zbog toga da pravoslavna strana bolje upozna razloge zbog kojih je Stepinac svet? I da se tako poboljša odnos između dvije crkve?

Teološka je komisija, kako doznajemo iz propovijedi kardinala Bozanića, već u lipnju 2014. potvrdila čudo po zagovoru blaženog kardinala. Krajem tog istog mjeseca diplomatu Mambertiju patrijarh srpski Irinej predaje pismo za Papu u kojem iznosi neke sumnje u svetost Alojzija Stepinca. Franjo odgovara Irineju u pismu kojeg kardinal Koch predaje patrijarhu u veljači ove godine. U pismu Sveti Otac ističe da su sva pitanja pravoslavne strane već ispitana tijekom procesa kanonizacije i predlaže osnivanje  radne skupine između HBK i SPC u kojoj bi katolička strana upoznala pravoslavnu s argumentima zbog kojih je Stepinac svet.

Što se zapravo krije iza ovog Papinog povijesnog čina?

Papa Franjo ovim je činom pokazao da mu je iznad svega važna istina (Istina). On želi da se bolje upozna potpuna istina o samom Kardinalu, ali i o povijesnim prilikama na ovim prostorima. Stvorio je stoga Hrvatskoj biskupskoj konferenciji savršenu priliku da na još jednom polju razgovara s Srpskom pravoslavnom crkvom i ovaj dijalog između crkve koje su toliko blizu, a toliko udaljene digne na jednu višu razinu.

Nadalje, Papa ovim jedinstvenim ekumenskim činom najvjerojatnije gradi most prema istoku. Svima nam je poznato da se do toliko željenog odnosa  s moskovskom patrijaršijom dolazi preko one srpske.

Možda ne znajući i ne htijući, Franjo je ovim svojim činom stavio na kušnju Crkvu u Hrvata; i njene pastire i njen puk. Puk, koji se stoljećima diči vjernošću rimskom biskupu sada mu zbog jednog dobronamjernog poteza okreće leđa i naziva ga izdajnikom. (Možda mislite da pretjerujem, ali komentari na razne članke na društvenim mrežama su upravo takvi.) A pastiri? Oni su donedavno gotovo svi, osim kardinala Bozanića, šutjeli.

Francis, Bartholomew I
Ekumenski patrijarh Bartolomej I i Papa Franjo (L’Osservatore Romano)

Da li smo uistinu spremni ostaviti različitosti sa strane i fokusirati se na ono što nas spaja? Da li smo spremni pružiti bratsku ruku kao što ju je Papa pružio patrijarhu Bartolomeju? Da li smo spremni pognuti glavu pa da nas dočeka bratski poljubac?

I ponajprije, da li smo spremni ostati vjerni Svetom Ocu? Ufati se da je ono što on (i On) predlaže put prema boljem odnosu bratskih crkava? Biti mu vjerni do smrti (kao što je to učinio Alojzije)?

 

Zagovaraj nas pred Bogom

da bi uvijek vjerni bili

Svetoj vjeri pradjedova

i međusobno se ljubili.

Blaženiče Alojzije

budi uzor cijeloj Crkvi

i svjetlo koje uvijek svjetli

da ga tama ne zamjeni.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s