Posljednja u nizu knjiga razgovora Josepha Ratzingera s novinarom Peterom Seewaldom objavljena je u rujnu prošle godine na 3 jezika: njemačkom, talijanskom i, zahvaljujući Verbumu, hrvatskom. Od nedavno je dostupna i na engleskom. Jedinstvena je to knjiga: po prvi put jedan papa emeritus; papa koji je slobodnom voljom, bez prisile abdicirao i u potpunosti se odvojio od svijeta (osim kada je bio pozvan na događaje od strane pape Franje) govori o svom papinstvu. “Po prvi put u povijesti jedan papa osobno radi bilancu svog pontifikata… u knjizi ima mnogo spontanosti i transparentnosti” rekao je Seewald u razgovoru za Christ und Welt, a prenosi Il Sismografo. “Snimke [razgovora] nisu bile namijenjene za neko zasebno izdanje, nego kao pomagalo pri mojem radu na Ratzingerovoj biografiji” rekao je Seewald u nedavnom intervjuu za Catholic World Report (prijevod možete naći ovdje na Bitno.netu), ali “imali [smo] neočekivanu priliku dobiti autentične informacije od glavnoga pastira svjetske Crkve, bez ikakvih iskrivljavanja od strane medija” i zato, uz odobrenje pape Franje, transkript razgovora objavljen je u ovoj knjizi.

Zdravstveni problemi

Mislim da smo tek što je odstupio s Petrove stolice primijetili promjene u Benediktovu ponašanju i držanju. Držao se čvrsto svog tajnika tijekom audijencija, mons. Marinija tijekom liturgije, počeo nositi štap… Postao je nekako manji, slabiji, mršaviji. Kao da nosi neizdrživu težinu na svojim leđima. Sjećam se biskupske konsakracije njegovog tajnika Gänsweina. Izgledao je tako slabo i ranjivo sjedeći na velikoj crveno-zlatnoj stolici. Čak su mu i zlatna mitra i papinska dalmatika izgledale prevelike.

Ono što je tek mali krug njegovih suradnika znao, a otkriva nam se u Posljednim razgovorima, jest da je Joseph Ratzinger već neko vrijeme potpuno slijep na lijevo oko. Ne vidi ni svjetlo ni tamu. Uzrok ove sljepoće moždani je udar kojeg je imao 1991. godine. Jedina posljedica udara tada bilo je oštećenje lijevog vidnog polja. Vid mu se nakratko vratio, ali je negdje 1994. nastupila jedna vrsta embolije koja je na kraju rezultirala sljepoćom. Tri godine poslije ugradili su mu i pacemaker.

Abdikacija

“Posljednjim razgovorima” Benedikt XVI. staje i na kraj pričama oko razloga svoje abdikacije. Kako ističe, do nerazumijevanja njegovog odlaska dolazi zbog pogrešnog shvaćanja papinstva: “Petrovo nasljedovanje nije povezano samo s funkcijom, nego pogađa njegovo bivstvo. […] Papa nije nadčovjek koji bi samim svojim postojanjem već dovoljno činio, nego mora izvršavati i svoje fukcije. Kad se on povuče, u nutarnjem smislu ostaje u odgovornosti koju je preuzeo, ali ne ostaje u funkciji.

Pedofilija

Upravo je Ratzinger bio osoba koja je na laički status svela rekordan broj svećenika optuženih za pedofiliju: njih nešto manje od 400 u dvije godine. Prema normama iz 2001. godine i kasnijim izmjenama, svaki je slučaj trebao biti poslan Kongregaciji za nauk vjere čiji je prefekt bio Ratzinger. “Ja sam kao predstojnik Kongregacije za nauk vjere, kada su stvari došle do mene, odmah reagirao. Najprije je Kongregacija za kler zahtijevala nadležnost. [U zadnje vrijeme se u vatikanskim kuloarima čuje da će se odgovornost opet vratiti Kongregaciji za kler.] No ja sam vidio da se ondje ne ide strogom linijom kakva je potrebna i to sam prenio na Kongregaciju na nauk vjere. […] Da se time bavi Kongregacija za nauk vjere, trebao je biti znak da ova zadaća ima najviši prioritet za Crkvu.

Kardinal Šeper

Pričajući o svom suparniku Hansu Küngu, papa emeritus spomenuo se i svog predšasnika na stolici prefekta Kongregacije za nauk vjere, našeg kardinala Šepera. Küngu se trebalo oduzeti crkveno dopuštenje za naučavanje, a kada se ništa nije dogodilo po tom pitanju kardinal Šeper bio je “vrlo ljut“. “Bio je stvarno uzrujan. ‘Ja sam ovdje 15 godina, Crkvu se ruši, a mi ne činimo ništa. Ako to još jednom prođe, ja odlazim.’” rekao je Šeper. “On je došao do točke kada nije više mogao trpjeti i povezati sa svojom savješću da se ništa nije dogodilo” naglasio je Benedikt u Posljednjim razgovorima.

“Posljednji razgovori” izvrsno je štivo. Posebno ako želite pročitati nešto lagano (u nedostatku vremena za zahtjevnije knjige). Ako ste čitali prijašnje razgovore sa Seewaldom pružit će vam neku vrstu zaključka. Pružit će vam uvid u njegov život, u njegov način razmišljanja. Nasmijat će vas i proplakat ćete. Osjetit ćete se kao da nasuprot vas sjedi veliki papa Benedikt i da s vama dijeli svoja sjećanja.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s