U novom jubilarnom 4 000 broju isusovačkog La Civiltà Cattolica koji službeno izlazi danas objavljen je transkript razgovora pape Franje s poglavarima redovničkih zajednica. Papa je još jednom ponovio svoje riječi o Gospi “voditeljici poštanskog ureda”. Kaže Papa (iz članka Bitno.net): “Ali pravoj Gospi! Ne Gospi koja je voditeljica poštanskog ureda i koja svakog dana pošalje drugačije pismo u kojem stoji: ‘Dječice moja, učinite ovo, a idućeg dana učinite ono.’ Ne, ne ta Gospa. Prava Gospa je ona koja rađa Isusa u našem srcu”, poručio je okupljenima, dodavši: “Djevica Marija – superzvijezda, koja želi biti u centru pažnje nije katolička.”

Mnogi, uključujući i mene, interpretirali su njegove riječi kao osudu međugorskog fenomena. Danas, na blagdan Gospe Lurdske, još jedna vijest vezana uz Međugorje. Tiskovni ured Svete Stolice izvijestio je da je papa Franjo imenovao nadbiskupa varšavsko-praškog Henryka Hosera kao svog posebnog izaslanika za Međugorje. Nadbiskup će, pojašnjava tiskovni ured, završiti svoj posao do ljeta, a njegova misija ima isključivo pastoralni karakter. On “ima za cilj steći što dublji uvid o pastoralnoj situaciji te realnosti i, prije svega, u potrebe vjernika koji tamo hodočaste, i prema tome sugerirati pastoralne inicijative za budućnost.” Nadbiskup neće odlučivati o istinitosti navodnih ukazanja: to je isključivo zadaća Kongregacije za nauk vjere.

U intervjuu za Radio Vatikan, nadbiskup Hoser rekao je da ga imenovanje iznenađuje jer nikada nije bio u Međugorju i nikada ga nije istraživao. Možda je ovo imenovanje zbog toga, kaže nadbiskup, što je već bio apostolski vizitator u Beninu, Tongu i Ruandi poslije genocida. Započet će svoju vizitaciju najvjerojatnije u ožujku, a zbog važnosti i specifičnosti ovoga mjesta surađivat će s mjesnim pastirima.

Ovu Papinu odluku možemo shvatiti na dva načina. Ona ili potvrđuje šuškanja da će Međugorje postati mjesto molitve ili Papa pokušava pronaći načina kako smiriti situaciju i zbrinuti hodočasnike koje će i dalje dolaziti nakon što objavi da ukazanja nisu istinita. Pa možda čak i preuzeti župu iz ruku lokalnih franjevaca.

U međuvremenu, prije dva dana, kao odgovor na pisanja o Gospi kao poštanskoj službenici, biskup Međugorja i dalje ističe da je njegovo stajalište u vezi međugorskog fenomena ono biskupa Žanića: “Ne postoji nijedan dokaz, nijedan znak da su posrijedi vjerodostojna nadnaravna ukazanja, viđenja ili objave.” Nadalje kaže: “Dokazi protiv istinitosti „ukazanja” kudikamo su uvjerljiviji nego pogolema propaganda trgovačka, ekonomska, financijska, graditeljska, tiskarska, imovinska, turistička, parapsihološka koja podupire, promiče i popularizira ovaj – u osnovi na neistinama i izmišljotinama utemeljen – fenomen.” Biskup Perić spominje i izjavu svog predšasnika Žanića od 29. siječnja 1985. kada je pisao kroničaru međugorskih događaja Laurentinu “da mu je žao međugorske ‘Gospe koja je postala ‘činovnica na šalteru’ kojoj postavljaju razna pitanja, pa i ona najbesmislenija…’.” Ponavlja li to papa Franjo zapravo samo riječi biskupa Žanića?

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s